Послуги митного брокера. Що повинен робити брокер, а що в його обов'язки не входить

Митний брокер – це посередник між митницею та одержувачем (відправником) вантажу. Брокер оформляє імпорт та експорт, планує зовнішньоторговельні угоди, і навіть виконує інші завдання, пов'язані з питаннями митниці. Головним завданням митного брокера є юридичне оформлення документів, сплата митних зборів та мит, сертифікації вантажу, перевірка пакета документів на правильність заповнення, інформування працівників митниці про специфіку товару, декларацію вантажів. Процедурі декларування підлягають усі вантажі, що перетинають кордон під час ввезення чи вивезення з країни.

Послуги та першочергові завдання митного брокера Митний брокер надає такі послуги:

  • проводить декларування товарів;
  • готує необхідну документацію;
  • розраховує вартість митних зборів;
  • перевіряє пакет документів для проходження митниці;
  • оскаржує незаконні постанови та вирішення спорів;
  • надає декларацію на всі товари.

Митний брокер допоможе вам позбутися ризиків, захистить вас від митних збитків, дасть вам консультацію на будь-яке правове питання.

Акредитація на митниці

До моменту митного оформлення ви повинні звернутися до митних органів для проходження акредитації. Акредитація - це постановка на облік, у процесі якої заповнюються бланки та готується пакет документів. Акредитація є важливим кроком для ведення зовнішньоекономічної діяльності. Вона проводиться один раз і її відсутність може послужити підставою для відмови в митному оформленні. Будь-який ваш крок у зовнішньоекономічній діяльності має проводитись із митним брокером. Акредитація на митниці відбувається за один день. Реєстрацію проводить митний брокер: він надає до митниці оригінали та копії документів відповідно до переліку, затвердженого Міністерством фінансів України.

Допомога у підготовці зовнішньоекономічних документів

Для митного оформлення товарів на митниці потрібне оформлення відповідного пакета документів. Допомога у підготовці зовнішньоекономічних документів вам нададуть митні брокери: вони підготують контракт, інвойс, різноманітні сертифікати, інші документи. Зовнішньоекономічний контракт – документ, який є основою укладання договорів між двома сторонами, визначає їхні права та обов'язки, а також відповідальність кожного (у разі невиконання умов договору).

Контроль над переміщенням товарів через митний кордон України проводиться на підставі конкретного пакету документів. До товаросупровідних документів належать: рахунок-фактура (інвойс) та товарно-транспортні документи. Дуже багато залежить від правильності заповнення рахунку-фактури. Заповнення вантажної митної декларації Без заповнення вантажної митної декларації неможливо здійснити імпорт чи експорт продукції. Митна декларація – це документ, в якому міститься вся інформація про товар, що переміщується через кордон. За допомогою декларації зазвичай декларують усі дані про товар та транспорт для митниці. Митна декларація потрібна для того, щоб підтвердити законність ввезення та вивезення товару. Відповідно до закону, декларація оформляється на товар, вартість якого перевищує 100 доларів.

У декларації зазначається:

  • список товарів, їх коди;
  • з якою метою товар перевозиться за кордон;
  • відомості про відправника та одержувача товару;
  • реальна вартість товару;
  • країна, де проживає одержувач.

Зазвичай митний брокер становить декларацію, сплачує всі мита і збори, визначається видом митного режиму.

В обов'язки митного брокера не входять функції оформлення дозвільних документів, які передбачені в обов'язки експедитора відповідно до закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність".

John Doe,
Site editor with access to publishing tools.

Залиште заявку
на безкоштовну консультацію

Введіть своє ім'я та номер телефону. Наш менеджер зв'яжеться з Вами найближчим часом!